Вход • Пиши • RSS | Календар • Капсули • Автори 804 • Статии 27727 • Коментари 1385 |
Какво представляват основните хранителни вещества и витаминитеот 27-08-2015 12:23Живият организъм е изграден и функционира в резултат на сложно взаимодействие между белтъчини (протеини), въглехидрати, мазнини, и минерални соли, микроелементи, витамини и вода. Те представляват субстрат, регулатор и енергиен източник за всички основни жизнени процеси. Основен градивен елемент на всяко живо същество са белтъчините Те влизат в структурата на всички клетки и тъкани, както и на основните молекули – регулатори на обменните процеси в организма. Участват в системата на имунната защита и процесите на възпроизводство. При нужда белтъчините са и енергиен източник – 1 г белтъчини освобождават 4,1 килокалории енергия. Според произхода си биват два вида: животински и растителни. Прекомерната употреба на белтъчини е също така вредна, както и техният недоимък. Основен енергиен източник за организма са въглехидратите Нуждите на организма от въглехидрати са пропорционални на енергийните му разходи – 1 г въглехидрати отделя 4,1 килокалории енергия. С високо съдържание на въглехидрати са хлябът, тестените изделия, плодовете, зеленчуците и др. Мазнините – енергия на мига и в запас Съдържат се в почти всички продукти от животински произход и в по-голямата част от тези с растителен. При изгарянето на 1 г мазнини се отделят 9,3 ккал с усвояемост 95-97%. Специфична е ролята на мазнините като преносители на мастноразтворимите витамини. Прясното краве масло е богато на витамин А, царевичното и слънчогледовото – на витамин Е, а рибеното – на витамин Д. Всички жизнени процеси в организма се регулират от витамините Съществуват две големи групи витамини – мастноразтворими и водоразтворими. Витамините са сложни органични съединения, биологични катализатори свързани с цялостната дейност на организма. Продължителната липса на витамини може да доведе до тежки заболявания, наричани авитаминози. По-чести в ежедневието са хиповитаминозите (намален прием на определени витамини), при които се наблюдава понижаване на работоспособността, бързо изморяване, слаба съпротивляемост спрямо инфекциозни заболявания. Естествените витамини са за предпочитане, защото се приемат в съчетание с белтъчини, мазнини, въглехидрати, микроелементи и ферменти, които улесняват тяхното усвояване. Вижте и какво влиза в състава на билковите тинктури, които също са полезни за здравето и при различни здравни проблеми. Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 : автор : (гост) • 0 коментара • 1156 прочитания • 300 уникални таг : |